top of page
Ilse van Loo cursus kunstgeschiedenis.jp

Cursus praktische kunstgeschiedenis

Deze cursus is eigenlijk bedoeld voor mensen die op zoek gaan naar een stijl die bij hun persoonlijkheid past. Voor die mensen die zich afvragen; Waar ben ik goed in? Wat vind ik een leuke techniek? Hoe kan ik bepaalde onderwerpen het beste tot uitdrukking laten komen en op welke manier? Hoe hebben ze dat in het verleden aangepakt?

 

Vanuit het verleden leren. De zienswijze, de materialen, de mogelijkheden en de beperkingen. Vanuit de kunstgeschiedenis leren zien en door de opdrachten leren weergeven, waardoor je meer te weten komt over jou eigen manier van werken. Dat is hetgene dat Ilse wil bereiken. Door opdrachten uitgedaagd worden dieper op de stof van de kunstgeschiedenis in te gaan.

Door de geschiedenis van de kunst chronologisch te volgen en bespreken, de essentie voor het nu eruit halen, de betekenis voor jezelf. Zo is kunstgeschiedenis geen saaie kost , maar een middel om jezelf te ontwikkelen, te verbreden en te verdiepen. De opdrachten zijn soms een verdieping van de leerstof zodat weten door kunnen wordt ondersteund. Een andere keer is het een speciale techniek uit die tijd. Een techniek met bijbehorend materiaal die naar de tijd van nu wordt vertaald naar jezelf. De geschiedenis van de kunst van bepaalde culturen komt niet alleen uit boeken. Ook de cursisten hebben hun eigen inbreng. Deze hebben door hun eigen ervaringen, verhalen en belevingen een eigen aanvulling op de lessen. Zo kunnen foto’s van gebouwen, kunstwerken, gebruiksvoorwerpen uit bijvoorbeeld vakanties een welkome aanvulling zijn voor de digitale beeldenbank die Ilse aanlegd.

Om voor deze cursus in aanmerking te komen moet je in ieder geval belangstelling hebben voor kunst, maar is het ook fijn dat je al wat technieken en basiskennis van tekenen en schilderen beheerst.

In de cursus wordt aandacht besteed aan:

 • Klassieken: grieken en romeinen.
  Hun leven, bouwkunst en hun betekenis voor onze cultuur.

 • De Middeleeuwen: bedevaarten, romaans en gotiek

 • Renaissance in Italië: waaronder de uitvinding van de perspectief.

 • Neoclassicisme en romantiek, waaronder de invloed van de nieuwe opdrachtgevers en technische ontwikkelingen.

 • Realisme: Het tekenen en schilderen naar waarneming.

 • Impressionisme: een stroming in de schilderkunst met specifieke eigenschappen.

 • Jugendstill: hoe te herkennen en te maken.

 • Expressief: uiting geven aan je gevoelens.

 • Abstract: wat is het precies en mag ik me daar iets bij voorstellen?

 • Architectuur

 • Moderne kunst in Europa en Amerika

 

Kosten

Kosten voor 10 lessen zijn € 200,- inclusief boek en stencil materiaal.

Wanneer

Donderdagavond van 19.30 - 22.00 uur
10 lessen van september - december
10 lessen van januari - maart
Een deel van deze lessen kunnen bestaan uit workshops

 

Klik hier voor de benodigde materialen

Klik hier voor de voorwaarden

bottom of page